Dromedár: kto je dromedár a ako žije



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

DROMEDÁR


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Artiodactyla

Rodina

:

Camelidae

Milý

:

Camelus

Druhy

:

Camelus dromedarius

Spoločný názov

: Dromedár

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška : do 3 metrov
  • Výška v kohútiku(1): 1,8 - 2,0 metra
  • Váha: 400 - 600 kg
  • Dĺžka života: 40 rokov (50 rokov v zajatí)
  • Sexuálna zrelosť: ženy vo veku 3 rokov; muži vo veku 6 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Dromedár, vedecký názov Camelus dromedarius rodiny Camelidae, je cicavec, ktorý žije v púštnych oblastiach Afriky, najmä v saharskej púšti a v juhozápadných oblastiach Ázie, od Afganistanu po západné Indie.

Pred mnohými rokmi sa uskutočnil pokus o zavedenie dromedáru v rôznych krajinách, ale prežil iba v Austrálii (predpokladá sa, že bol zavedený v rokoch 1840 až 1907), ktorý dodnes prežíva a je jediným miestom na svete, kde dromedári žijú v divoký, zatiaľ čo vo zvyšku krajiny. svet je dnes domáce zviera.

Dromedár uprednostňuje púštne biotopy, ktoré sa vyznačujú dlhým obdobím sucha a krátkymi dažďami, pretože sú na rozdiel od tiav veľmi citlivé na chlad a vlhkosť.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Dromedárni muži sú zvyčajne asi o 10% väčší ako ženy.

Prvým pozoruhodným znakom dromedára je prítomnosť solagobby na chrbte vysokej asi 30 cm.

Chybne sa predpokladá, že dromedár, podobne ako ťava, je schopný vydržať dlhé obdobia sucha vďaka zásobám vody uloženým v hrbolčeku; v skutočnosti je to nepravdivé, pretože hrb obsahuje iba zásoby tuku, ktoré zviera využije. do obdobia nedostatku potravín. V skutočnosti, ak dromedár zostáva dlho bez kŕmenia, hrb bude pôsobiť malý a ochabnutý. Existujú ďalšie fyzikálne a fyziologické úpravy, ktoré dromedáru umožňujú dlho odolávať bez pitia: má schopnosť meniť svoju telesnú teplotu od 37 ° C až 41 ° C ° C počas dňa, čo umožňuje minimalizovať transpiráciu, a teda straty vody; dokáže tolerovať stratu 30% telesných tekutín bez ujmy (u cicavcov je maximum obvykle 15%); má schopnosť veľmi rýchlo rehydratovať organizmus, pričom je schopný za desať minút vypiť až 100 litrov vody.

Celá štruktúra tela dromedára je prispôsobením sa životu v púštnych oblastiach: oči sú chránené dvojitým radom rias, ktoré ich chránia pred pieskom a prachom; môžu si uzavrieť nosné dierky, aby sa zabránilo tomu, že do nich bude môcť preniknúť piesok.

Nohy majú chodidlá, ktoré sú obzvlášť široké a vhodné na prechádzky v piesku bez toho, aby sa potápali, ale zároveň sú veľmi jemné a nie sú vhodné na mokré, zablatené a kamienkové miesta. Skladajú sa iba z dvoch funkčných prstov (tretí a štvrtý) a v dolnej časti sú chránené stratum corneum.

Zvláštnosťou dromedára sú silné a mäsité pery a veľmi pohyblivé, ktoré mu dodávajú mimoriadny výraz tváre.

Má rôzne mozoly od narodenia na úrovni kĺbov a na hrudi, ktoré mu umožňujú oprieť sa o odpočinok bez zranenia a chránia ho okrem iného pred horúčavou zeme.

Dromedár má „prívetivú“ chôdzu, to znamená, že kráča v rovnakom čase s nohami tej istej strany. Toto zviera núti predpokladať typickú kývavú chôdzu.

Vyznačujú sa béžovo sfarbenou srsťou, ktorá sa môže meniť od svetlejších odtieňov (takmer biele) po tmavšie (takmer čierne). Má vlasy, ktoré sú dlhšie na krku, hrboch a pleciach.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Dromedár je spoločenské zviera a žije v skupinách tvorených maximálne 20 jedincami. Skupinu tvoria muži, niekoľko žien a mladých ľudí. Muž je dominantným členom skupiny a bráni ženám v pohlavnom styku s inými mužmi.

Dromedáre majú zvláštnosť, že keď kráčajú, majú tendenciu usporiadať sa do indického radu.

Zdá sa, že dromedár sa utešuje tým, že si poškriabe labky na tele a trú sa o stromy.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Dromedár je bylinožravý prežúvavec a živí sa hlavne tŕnistými rastlinami a suchou trávou.

Sú to zvieratá, ktoré musia prijímať potravu obsahujúcu veľa minerálnych solí, aby dokázali zadržať väčšie množstvo vody. Dávajú prednosť rastlinným rastlinám, ktoré sú obzvlášť bohaté na minerálne soli.

Má tendenciu perami odtrhávať listy a potom žuje asi 50-násobok jedla, potom ich pri žuvaní prehltne s otvorenými ústami. Ako prežúvavec v nasledujúcich hodinách vráti jedlo späť do úst a dokončí žuvanie.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Reprodukčným obdobím je spravidla zima, aj keď sa pozorovalo, že veľa závisí od výživového stavu dromedára.

Mužské dromedáre majú mäkké podnebie, ktoré je nafúknuté, aby prilákalo ženy, keď sú v horúčave.

Počas obdobia párenia muži bojovali agresívnym spôsobom proti sebe, vydávali hrozivé zvuky ústami, dvíhali a spúšťali hlavu, až do skutočnej fyzickej konfrontácie, snažia sa zraziť vlastného súpera tým, že ho uhryzli do nôh.

Gravidita trvá asi 15 mesiacov, na konci ktorého sa narodí dieťa s hmotnosťou asi 37 kg.

Maličké sú schopné chodiť po niekoľkých hodinách od narodenia.

Dojčenie trvá od 1 do 2 rokov.

STAV OBYVATEĽSTVA

Dromedár nie je uvedený na červenom zozname IUNC, pretože jeho populácia teraz žije domestikovane a už sa vo voľnej prírode nenachádza (s výnimkou niektorých populácií importovaných do Austrálie pred mnohými rokmi a dnes už divokých). Prvý dôkaz o dromedáriu ako domestikované zviera sa datuje zhruba pred 4 000 rokmi do oblasti Abú Zabí.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Dromedár sa zvyčajne používa ako obaly a ako podhradie a získava z neho mlieko, mäso, kožu a trus používaný ako palivo na kúrenie.

Dnes sa rozmnožovanie dromedára zvyšuje v obzvlášť suchých oblastiach, kde by žiadne iné zviera nebolo schopné prežiť.

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov, ktorá sa nachádza medzi krkom a lopatkami, považuje sa za najvyššiu oblasť chrbta, kde sa meria výška;
  2. Obrázok nepodlieha autorským právam.

Video: Milujte tak ako tento lev svojho majiteľa


Komentáre:

  1. Durant

    Ospravedlňujem sa za zasahovanie ... ale táto téma je mi veľmi blízko.Môžem pomôcť s odpoveďou.

  2. Dalbert

    Áno, toto je náš moderný svet a asi sa bojím, že sa s tým nedá nič robiť :)

  3. Dedrik

    Ospravedlňujem sa, ale podľa môjho názoru nemáte pravdu. Som si istý. Napíš mi v PM.

  4. Howahkan

    I can not participate now in discussion - it is very occupied. I will return - I will necessarily express the opinion on this question.

  5. Mulcahy

    je pozoruhodné, že toto je vzácna fráza



Napíšte správu


Predchádzajúci Článok

Dizajn linkedin zjednotenej svetovej vysokej školy

Nasledujúci Článok

Ázijské ovocné stromy v južnej kalifornii